στρες και γιόγκα, μέρος β΄

Πώς μπορεί η Γιόγκα Νίντρα να βοηθήσει στο να επιφέρει σωματική, νοητική και πνευματική ευτυχία στον άνθρωπο;

Η απάντηση είναι αρκετά απλή: με το να ανακουφίζει την ένταση. Όταν εξαλείφουμε την ένταση, πετυχαίνουμε μια κατάσταση χαλάρωσης στην οποία υπάρχει η εμπειρία του εστιασμού. Υπάρχει η εμπειρία της ηρεμίας, η εμπειρία της ολοκληρωτικής επίγνωσης, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην εξωτερική αισθητηριακή αντίληψη αλλά επίσης στην εσωτερική υπεραισθητή αντίληψη.
Όταν μπορούμε να αποκτήσουμε μια καλύτερη κατανόηση της προσωπικότητάς μας, όταν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε τις ικανότητες της προσωπικότητάς μας, τότε η ζωή μας σίγουρα γίνεται καλύτερη. Η κατάσταση του σώματος, η ποιότητα του νου και οι πνευματικές εμπειρίες επίσης βελτιώνονται.
Όταν υποβαλλόμαστε σε σωματικό στρες και ένταση, βιώνουμε τη φυσιολογική ανισορροπία με τη μορφή κάποιας πάθησης, μιας ασθένειας, μιας έντασης και ενός σφιξίματος ή ακαμψίας κ.λπ. Αν υπάρχει ένταση και στρες στη νοητική προσωπικότητα, τότε και πάλι θα έχουμε μια εμπειρία εσωτερικής ανισορροπίας. Βρίσκουμε τον εαυτό μας αντιμέτωπο με προβλήματα άγχους, κατάθλιψης και με υπερ-δραστήρια, αποσπασμένα και διασκορπισμένα το νου, την επίγνωση, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και αισθήματα και όλα αυτά αντανακλώνται στη συμπεριφορά μας, τις σχέσεις μας, την κατάσταση του είναι μας, και την ίδια στιγμή αυτή η κατάσταση της έντασης επηρεάζει την πνευματική μας προσωπικότητα.
Πρέπει να καταλάβουμε την έννοια της πνευματικότητας πριν μπορέσουμε να προσδιορίσουμε πώς η ένταση επηρεάζει και επιδρά στην πνευματική μας προσωπικότητα. Η πνευματική προσωπικότητα είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχει η εμπειρία της ολοκληρωτικής ισορροπίας και αρμονίας ανάμεσα στις εσωτερικές και εξωτερικές αντιλήψεις και πράξεις, μαζί με την ανάπτυξη μιας στάσης, μιας επίγνωσης στην οποία αποκτούμε την ικανότητα να παρατηρούμε τα πάντα. Τα καλά πράγματα που μας επηρεάζουν τα παρατηρούμε και τα χειριζόμαστε. Τα αρνητικά πράγματα που μας επηρεάζουν τα παρατηρούμε και τα χειριζόμαστε, προσπαθώντας να το πετύχουμε αυτό με την ατομική μας ικανότητα είτε με τη βοήθεια μιας ομάδας.
Η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε μια ανισορροπία στη βαθύτερη πνευματική μας προσωπικότητα. Γι’ αυτό, στην άσκηση της Γιόγκα Νίντρα, καθώς αποκτούμε φυσιολογική χαλάρωση, συγχρόνως αποκτούμε ψυχολογική και πνευματική χαλάρωση. Όταν είμαστε σε θέση να χαλαρώσουμε όλα αυτά τα τρία μαζί, σώμα, νου και πνεύμα, τότε επιτρέπουμε στις λανθάνουσες ικανότητες της προσωπικότητας να εκδηλωθούν. Αν, με κάποια μέθοδο, μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το δυναμικό της προσωπικότητας, τότε σίγουρα κάνουμε τη ζωή μας πιο ευτυχισμένη, ευχάριστη και χαρούμενη.
Η Γιόγκα Νίντρα δε θεωρείται μόνο μία πρακτική σωματικής χαλάρωσης. Παρόλο που η εμπειρία της χαλάρωσης αρχίζει με το σώμα, αυτή η χαλάρωση τελικά οδηγεί σε μια διευρυμένη πνευματική επίγνωση, η οποία είναι ο στόχος της Γιόγκα Νίντρα.

από το βιβλίο στα φτερά του κύκνου 1 Swami Niranjan

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.