Hatha yoga

Το πλέον διαδεδομένο είδος γιόγκα στο κόσμο, η Hatha yoga στοχεύει στην εξισορρόπηση των δύο βασικών και ουσιαστικών  συστημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης, της ζωτικής και νοητικής ενέργειας. Οι δύο αυτές ενέργειες αντιδρούν μεταξύ τους στο σώμα και ελέγχουν, οδηγούν και κατευθύνουν η κάθε μία, τις ιδιότητες της δράσης και της γνώσης. Χάρη σ’ αυτές, ζούμε, κινούμεθα, σκεπτόμαστε και έχουμε γνώσεις.

Αρχικά η Hatha yoga αφορούσε τον εξαγνισμό αυτών των δυνάμεων μέσω τεχνικών καθαρισμού -Σατκάρμας και πολύ αργότερα πήρε την μορφή με την οποία είναι γνωστή σήμερα ως συνδυασμός σωματικών στάσεων – Άσανα, τεχνικών διαχείρισης της αναπνοής και του νου ή διαλογιστικές τεχνικές.

Η πρακτική στην Hatha yoga σύμφωνα με το σύστημα γιόγκα Σατυανάντα περιλαμβάνει:

  • αρχικά μια μικρή χαλάρωση για την αποφόρτιση των εντάσεων
  • σωματικές πρακτικές – Άσανα (στάσεις). Άσανα σημαίνει μια κατάσταση ύπαρξης κατά την οποία μπορεί να παραμένει κανείς σωματικά και νοητικά σταθερός και χαλαρός.
  • τεχνικές αναπνοής – Πραναγιάμα.  Περιλαμβάνει εκμάθηση σωστού τρόπου αναπνοής και τεχνικές επίγνωσης και διεύρυνσης της ζωτικής ενέργειας.
  • εξάσκηση σε ειδικές στάσεις και χειρονομίες – Μούντρα και Μπάντα, οι οποίες επίδρούν σε ένα βαθύτερο επίπεδο προετοιμάζοντας τον ασκούμενο για τον διαλογισμό.
  • βαθειά χαλάρωση – Γιόγκα Νίντρα (δυναμικός ύπνος) Σατυανάντα. αυτές οι πρακτικές μας επιτρέπουν να αποσύρουμε τις αισθήσεις (πρατυαχαρα) από το εξωτερικό περιβάλλον και τα πάθη του  κόσμου και να βρούμε την ειρήνη μέσα μας.
  • Τεχνικές προετοιμασίας για τον Διαλογισμό. Ο Διαλογισμός είναι μια κατάσταση στην οποία μπαίνει η ύπαρξη από μόνη της μέσω κατάλληλης προετοιμασίας και τεχνικών.

 

Η Hatha Yoga μπορεί να προσφέρει τα ευεργετικά της οφέλη σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία και το σωματότυπό τους ή την προηγούμενη εμπειρία τους σε άσκηση και ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Επίγνωση

Είναι ουσιαστική τόσο για την άσκηση των σωματικών πρακτικών – άσανα όσο και για όλες τις γιογκικές πρακτικές. Αν η άσανα, που σε ένα αρχικό επίπεδο φαίνεται να ασχολείται μόνο με το σώμα και την κίνηση των διαφόρων μερών του, συνδυαστεί με την  επίγνωση έχουν βαθιά αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο της ύπαρξης. Η επίγνωση επιδέχεται πολλές ερμηνείες, μπορεί όμως να κατανοηθεί  ως συνειδητή παρατήρηση της σωματικής στάσης, του ελέγχου της αναπνοής κ.α. και, πιο σημαντικό από όλα, στις όποιες σκέψεις ή συναισθήματα μπορεί να εκδηλωθούν κατά την διάρκεια των πρακτικών.

Η καλλιέργεια της επίγνωσης είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της γιογκικής εκπαίδευσης καθώς είναι το εργαλείο που μπορεί να μεταμορφώσει όλη μας την ζωή παρατηρώντας τις καταστάσεις και τα ερεθίσματα που βιώνουμε στην καθημερινότητα και τον τρόπο δράσης μας.

Η γιόγκα παρέχει στους ανθρώπους ένα μέσον για να βρουν τον δικό τους τρόπο για να συνδεθούν με τον αληθινό τους εαυτό, μέσω της οποίας μπορούν να εκφράσουν την αρμονία τους και να αφήσουν να αναδυθεί η συμπόνια προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι μια βοήθεια για την καθιέρωση ενός νέου τρόπου ζωής ο οποίος εμπεριέχει και την εσωτερική και την εξωτερική πραγματικότητα.

Hatha, ο Ήλιος σε ένωση με την Σελήνη, συμβολική απεικόνιση της εξισορρόπησης των ζωτικών και νοητικών δυνάμεων.

Στο γιογκικό τρόπο ζωής μαθαίνει κανείς να αντιμετωπίζει τα ευχάριστα όσο και τα δυσάρεστα γεγονότα με την ίδια αποστασιοποιημένη στάση.

Σουάμι Νιραντζανάντα Σαρασουάτι