ξεπερνώντας τις επιθυμίες

Σπάνιος πραγματικά είναι ο σοφός που δεν επιθυμεί έντονα αυτό που έχει απολαύσει, και σπάνιος πραγματικά είναι αυτός που δεν έχει καμιά επιθυμία γι αυτό που δεν είχε ποτέ στην κατοχή του.  Ασταβάκρα Γκιτά στ.17:4

Οι επιθυμίες είναι απόλυτα φυσιολογικές. Χωρίς αυτές δεν θα είχε κανείς κίνητρο για δράση στον κόσμο, δεν θα ενδιαφερόταν να φάει τροφή για να διατηρήσει το σώμα ή ακόμα και να ακολουθήσει το πνευματικό μονοπάτι. Επιθυμία είναι η κινητήρια δύναμη που κάνει τους ανθρώπους να ζουν. Η επιθυμία είναι αυτή που κρατάει το σώμα και τον νου μαζί. Χωρίς επιθυμία το σώμα και ο νους σίγουρα θα διαλύονταν.Η επιθυμία είναι η συγκολλητική δύναμη – το  τσιμέντο της ατομικής ύπαρξης. Έτσι δεχτείτε τις επιθυμίες σαν απαραίτητο τμήμα της ζωής.

Οι επιθυμίες αυτές καθ’ αυτές δεν κάνουν κανένα κακό. Η στάση ενός ανθρώπου προς αυτές είναι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Υπερβολική παράδοση στην ικανοποίηση των επιθυμιών οδηγεί σε πόνο, απογοήτευση και δυσαρμονία. Αν κανείς καπνίζει πάρα πολύ, τρώει πάρα πολύ, πίνει πάρα πολύ αλκοόλ κ.ο.κ. το αποτέλεσμα θα είναι βλαβερές σωματικές επιπτώσεις με τη μια μορφή ή με την άλλη. Αυτές οι τρεις επιθυμίες είναι χοντρά παραδείγματα. Το βασίλειο των επιθυμιών είναι τεράστιο, εκτεινόμενο από την σεξουαλική επιθυμία μέχρι την επιθυμία για ύλη και χρήμα, από την επιθυμία για ασφάλεια μέχρι την επιθυμία για φήμη. Δεν είναι βλαβερές καθ’ αυτές. Η έλλειψη μέτρου και η υπερβολή είναι που οδηγούν στα βάσανα μακροπρόθεσμα.

Η υπερβολική ικανοποίηση των επιθυμιών δένει επίσης τη συνειδητότητα ενός ανθρώπου σε χαμηλά εγκόσμια επίπεδα. Η αίσθηση του εγωισμού εντείνεται και δυναμώνει. Ολόκληρη η ζωή ενός ανθρώπου προσανατολίζεται προς την ικανοποίηση προσωπικών επιθυμιών. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η υπερβολική ικανοποίηση επιθυμιών πρέπει σιγά – σιγά να ελαχιστοποιηθεί.   

Οι επιθυμίες δεν μπορούν να ξεπεραστούν ή να ελαχιστοποιηθούν με απλή δύναμη της θέλησης. Να θυμάστε αυτό το σημείο καλά. Οι επιθυμίες πρέπει να εξαντληθούν με τις εμπειρίες της ζωής και με την βαθμιαία απόκτηση όλο και περισσότερης κατανόησης. Πρέπει να αποκτήσει κανείς επίγνωση για τις επιθυμίες του. Θα πρέπει να γίνουν δεκτές απλά σαν τμήμα της ζωής. Αν θέλει να ακολουθήσει κανείς το πνευματικό μονοπάτι τότεθα πρέπει να έχει την φιλοδοξία να μειώσει τελικά την εξάρτησή του από τις επιθυμίες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί η συνειδητότητα ενός ανθρώπου να εξευγενιστεί  και να αποδεσμευτεί από το προσωπικό εγώ. Οι επιθυμίες δημιουργούν προσκόλληση. Αυτά τα δύο πράγματα πάνε μαζί. Όταν δεν υπάρχει καμία επιθυμία, τότε αυτόματα δεν υπάρχει καμία προσκόλληση. Η μείωση της επιθυμίας  αυτόματα συνεπάγεται ανώτερα επίπεδα εσωτερικής απάρνησης. Η μείωση και απομάκρυνση των επιθυμιών πρέπει να είναι αργή, φυσιολογική και σε αρμονία με τα εσωτερικά αισθήματα ενός ανθρώπου. Η υπερβολική βιασύνη και καταπίεση θα οδηγήσουν απλώς σε περισσότερα βάσανα από όσα έχουν ήδη δημιουργηθεί από τις επιθυμίες καθαυτές. Παρηγορείστε τον εαυτό σας γνωρίζοντας ότι ο καθένας έχει επιθυμίες, ο καθένας. Δεν είναι δυνατόν να ζήσετε χωρίς επιθυμίες. Λέγεται ότι πολλοί μεγάλοι γιόγκις διατηρούν σκόπιμα ορισμένες επιθυμίες για να συνεχίσουν την ανθρώπινη ζωή. Μόλις εξαφανιστεί το τελευταίο ίχνος επιθυμίας, τότε το άτομο συγχωνεύεται με την πηγή, αφού δεν υπάρχει τίποτα για να διατηρήσει την ατομικότητα. Έτσι, μην περιμένετε να μειώσετε τις επιθυμίες σε μια νύχτα, αλλά να θυμάστε: όσο πιο λίγες επιθυμίες έχει κανείς, τόσο πιο ψηλό είναι το επίπεδο ευτυχίας, ελευθερίας και ειρήνης του νου.

Προσπαθείστε να δεχτείτε τις επιθυμίες σας. Να κάνετε γιόγκα και να έχετε επίγνωση. Επίσης να έχετε μια μεγαλύτερη επιθυμία, την επιθυμία της πληρότητας και ενότητα, που κατανικάει όλες τις άλλες επιθυμίες και τις κάνει να φαίνονται ασήμαντες συγκριτικά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και με την πάροδο του χρόνου θα φύγουν οι χονδροειδείς επιθυμίες ενός ανθρώπου από μόνες τους. Μην τις καταπιέζετε και μην τις πολεμάτε. Παρατηρείστε τις προσεκτικάκαι θα μαραθούν σαν αγριόχορτα που δεν έχουν νερό. 

 

“σανυάσα τάντρα”

Σούμι Σατυανάντα Σαρασουάτι.       

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.