στρες και γιόγκα μέρος α΄

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΓΚΑ

 

Σήμερα το στρες θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της  ασθένειας. Μεγάλη έκτασης έρευνα έχει γίνει πάνω σ΄αυτό το θέμα από επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο κι έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι οι εντάσεις, τα άγχη και οι διαταραγμένες νοητικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές σωματικές παθήσεις.

Η επιστήμη σήμερα συσχετίζει την ψυχολογική συμπεριφορά μ΄αυτές τις συνθήκες στρες κι επομένως είναι απαραίτητο να μελετήσει τι είναι το στρες και πως μπορεί να επηρεάζει τις διάφορες πλευρές της ανθρώπινης ζωής. Πρέπει να κατανοήσουμε τη φύση του στρες και από που προέρχεται.

Η ψυχολογία υποστηρίζει ότι όταν καταπιέζετε τις εμπορίες σας αυτές αποσύρονται στο ασυνείδητο κι αναδύονται με τη μορφή εφιάλτη. Κάθε στρες που περνάτε στην οικογένεια, την κοινωνία ή την προσωπική ζωή σας, μπορεί να συσσωρευτεί σε οποιοδήποτε μέρος του νου σας. Μερικές φορές το στρες είναι συνειδητό, μερικές φορές είναι υποσυνείδητο και πολλές φορές ασυνείδητο.

Το στρες που επηρεάζει τον συνειδητό νου δεν είναι πολύ επικίνδυνο. Το στρες που είναι αποθηκευμένο στον υποσυνείδητο νου σας βγαίνει έξω με τη μορφή ονείρων. Το στρες όμως που είναι άγνωστο  το στρες που δεν καταλαβαίνετε, πηγαίνει στον ασυνείδητο νου και μπορεί να δημιουργήσει  χάος στο σώμα, το νου, τα συναισθήματα και την προσωπικότητα σας.

Το στρες όμως δεν είναι μια απρόβλεπτη κατάσταση του νου, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου μηχανισμού. Η ένταση είναι μια κατάσταση του νευρικού συστήματος, κι αυτή η ένταση που δημιουργείται στο νευρικό σύστημα ταξιδεύει σε κάθε κύτταρο και σωματίδιο του σώματος.

Σύμφωνα  τόσο με την γιογκική φιλοσοφία όσο και τη σύγχρονη ψυχολογία υπάρχουν τρία είδη έντασης. Αυτές οι τρεις τυπικές εντάσεις μπορούν να ταξινομηθούν σαν μυϊκή, νοητική και συναισθηματική ένταση. Αυτή η τριπλή ένταση προέρχεται από τη σωματική και νοητική δομή μας κι επηρεάζει όλα τα άλλα συστήματα του σώματος.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όποτε είστε κάτω από ένταση κάνετε πολλά λάθη. Αυτό συμβαίνει λόγω ανισορροπίας στο νευρικό σύστημα η οποία προκαλεί ασταθή συμπεριφορά.

Καθώς η ένταση τελικά αποκορυφώνεται σε στρες, είναι σημαντικό σ’ αυτό το σημείο να κατανοηθούν αυτά τα τρία είδη εντάσης.

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.