τι είναι γιόγκα

Η λέξη Γιόγκα προέρχεται από την σανσκριτική λέξη γιουγκ και σημαίνει ζεύξη, ένωση, ενότητα. Σχετίζεται με την αγγλική λέξη yoke που σημαίνει ζυγός.  Αυτή η ένωση ή ενότητα περιγράφεται με πνευματικούς όρους ως ένωση της ατομικής συνειδητότητας με την συμπαντική συνειδητότητα. Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο , η γιόγκα είναι ένα μέσο για την εξισορρόπηση και εναρμόνιση του σώματος, του νου και των συναισθημάτων.

Η εξάπλωση των κέντρων εκμάθησης γιόγκα σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο αποτελεί μια απόδειξη για την αναμφισβήτητη δύναμή της να χαρίζει σωματική ευεξία. Οι σχολές γιόγκα προσφέρουν στους μαθητές τους μια τεράστια γκάμα ασκήσεων και τεχνικών που ενισχύουν την καλή φυσική κατάσταση. Όσοι εξασκούνται στην  γιόγκα εκπλήσσονται από το πόσο σύντομα βελτιώνεται ο μυικός τόνος και η στάση του σώματος.

Όμως ο πυρήνας της γιόγκα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή μέθοδο σωματικής άσκησης. Είναι η επιστήμη της ισορροπημένης ζωής, ένα μονοπάτι για την πλήρη πραγμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού. Αρχικά δουλεύει με την εξωτερική πλευρά της προσωπικότητας, με το φυσικό σώμα, το οποίο για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια γνώριμη αφετηρία. από το φυσικό η γιόγκα προχωράει στο νοητικό  και στο συναισθηματικό επίπεδο. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από φοβίες και νευρώσεις, αποτέλεσμα του άγχους και των συναλλαγών της καθημερινής ζωής.

Ο Σουάμι Σιβανάντα του Ρισικές ερμήνευσε την γιόγκα ως ενοποίηση και εναρμόνιση της σκέψης του λόγου και χεριού. Μέσω των πρακτικών της γιόγκα αναπτύσσεται η επίγνωση των αλληλοεπιδράσεων μεταξύ των συναισθηματικών, των νοητικών και των σωματικών επιπέδων και του πως η διαταραχή σε ένα από αυτά επηρεάζει τα άλλα. Σταδιακά, αυτή η επίγνωση οδηγεί σε μια κατανόηση των πιο λεπτών περιοχών της ύπαρξης.

Στην ταραγμένη εποχή μας, η γιόγκα είναι μια άγκυρα που μας συγκρατεί σε μια πιο ήρεμη ζωή και μας επιτρέπει να ζούμε στον σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας και να διατηρούμε τον σύνδεσμο με την ανθρώπινη φύση μας.

``η γιόγκα δεν είναι ένας αρχαίος μύθος θαμμένος στην λήθη. Είναι η πιο πολύτιμη κληρονομιά του παρόντος. Είναι η ουσιαστική ανάγκη του σήμερα και ο πολιτισμός του αύριο.``

Παραμαχάμσα Σατυανάντα Σαρασουάτι